Ocelová konstrukce a nevhodné zasklení světlíků časem zničí nejen vaši investici, ale může poškodit i zdraví

Ocelová konstrukce a nevhodné zasklení světlíků časem zničí nejen vaši investici, ale může poškodit i zdraví

Říká se, že člověk není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. U střešních světlíků to platí dvojnásobně. Pokud jste rozhodnuti o investici do střešního světlíku, tak v žádném případě nesmíte podcenit jeho konstrukci a zasklení. V případě, že to uděláte, tak vaše investice bude po krátké době zcela zničena a světlík budete měnit za nový. Ukážeme vám učebnicový příklad špatně provedeného světlíku a jeho nefunkčnost.

Problém plísně a vlhkosti

Jeden ze zásadních problémů spojených s nevhodnou konstrukcí a zasklením světlíků je plíseň. Když se tepelné mosty nedodržují a zasklení není dostatečně kvalitní, vzniká prostor pro kondenzaci vlhkosti, což vede k tvorbě plísně na stěnách. Tento jev není jen estetickým problémem, ale může také způsobit vážné zdravotní komplikace, zejména pro alergiky a astmatiky.

Promrzání konstrukce

Dalším důsledkem nedostatečného zasklení a tepelných mostů je promrzání celé konstrukce. Pokud nedochází k dostatečnému izolování světlíku, může se chlad z vnějšího prostředí snadno šířit do interiéru, což způsobuje nepříjemné podmínky pro obyvatele domu a zvýšené náklady na vytápění.

Náprava problémů

Všechny tyto problémy se dříve či později projeví a takový světlík je zcela neopravitelný a je nutné začít úplně od začátku.  Zednické úpravy, nátěry světlíků, ani chemické prostředky na odstranění plísně nejsou v tomto případě účinné. Jediným řešením je kompletní výměna světlíku s dodržením přerušených tepelných mostů a instalací kvalitního zasklení.

Investice do budoucnosti

I když se může zdát, že kompletní výměna světlíku je finančně náročná, jedná se o investici do budoucnosti. Kvalitně provedená výroba a instalace světlíku zajistí správnou izolaci a zvyšuje energetickou účinnost domu, což se v dlouhodobém horizontu vyplatí.

V závěru lze konstatovat, že správná konstrukce a zasklení světlíků jsou klíčové pro zachování zdravého a komfortního bydlení. Investice do kvalitních materiálů a profesionální instalace se vždy vyplatí, ať už z dlouhodobého hlediska udržení hodnoty nemovitosti nebo z krátkodobého hlediska zajištění pohodlných životních podmínek pro obyvatele domu.

Rozšiřujte své obzory s námi!

Přihlašte se k odebírání Newsletteru, aby Vám nic důležitého neuteklo.

zásadách ochrany osobních údajů.