Většina výrobců sklopných sedátek do výtahů neplní požadovanou normu

Většina výrobců sklopných sedátek do výtahů neplní požadovanou normu

Sklopná sedátka do výtahů od společnosti REMING plní veškeré tuzemské i evropské normy, což se u většiny výrobců bohužel neděje. Řeklo by se sedátko do výtahu, ale i ono má naprosto přesně specifikováno, jak má vypadat a co musí splňovat.

Norma EN 81-70:2018 je evropská norma, která stanovuje bezpečnostní požadavky pro výtahy a jejich instalaci, aby se minimalizovala rizika spojená s jejich provozem. Tato norma se zaměřuje na výtahy používané pro přepravu osob a zahrnuje specifické požadavky týkající se konstrukce, instalace, provozu a údržby výtahů. Norma je velice obsáhlá, ale my si dnes ukážeme, co tato norma říká o sedátkách do výtahů.

Rozměry kabiny: Norma stanoví minimální rozměry kabiny výtahu tak, aby umožnily snadný a bezpečný vstup a výstup osobám s invaliditou, včetně těch, kteří používají invalidní vozík. Kabina musí být dostatečně prostorná a mít dostatek místa pro otáčení vozíku.

Šířka sedátka: Minimální šířka sedadla musí být dostatečná pro pohodlné a bezpečné sezení uživatele. Obvykle se minimální šířka sedadla pohybuje kolem 400-450 milimetrů.

Hloubka sedátka: Hloubka sedadla by měla být taková, aby umožnila pohodlné sezení a podporu zad uživatele. Minimální hloubka sedadla se obvykle pohybuje kolem 400-450 milimetrů.

Výška sedátka: Výška sedadla by měla být taková, aby umožnila snadný vstup a výstup uživatele. Minimální výška sedadla se obvykle pohybuje kolem 450-500 milimetrů nad podlahou kabiny výtahu.

Norma EN 81-70:2018 obsahuje specifický požadavek týkající se hloubky sedátka ve výtahu. Konkrétně norma uvádí, že sklopné sedátko nesmí zasahovat do prostoru kabiny výtahu více než 50 mm. Tento požadavek je uveden v části 5.9.2.3 normy EN 81-70:2018.

U většiny výrobců sedátek do výtahů je problémem právě poslední bod, který říká, že sedátko nesmí zasahovat do prostoru kabiny více než 50mm. Společnost REMING všechny předepsané parametry plní a dodavatel výtahu se nemusí obávat, že by měl problém např. s kolaudací výtahu nebo nějaké další nepříjemnosti, které z nedodržení normy pro dodavatele výtahu plynou.

Samozřejmostí je, že naše sklopná sedátka do výtahů jsou certifikována včetně nosnosti 200kg. Pokud tedy uvažujete o dodavateli sklopných nerezových sedátek do výtahů, tak se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám vše vysvětlíme a představíme celou modelovou řadu sedátek.

Rozšiřujte své obzory s námi!

Přihlašte se k odebírání Newsletteru, aby Vám nic důležitého neuteklo.

zásadách ochrany osobních údajů.